BLOG

ÇOCUKLARDA ÖZ SAYGI...

Çocuklarda özsaygı, kendi kişilik özellikleri için saygı gördüklerinde, ayrıca ebeveyn çocuğun sahip olduğu kendine has ilgi alanlarını ve yeteneklerini geliştirmesine izin verdiğinde gelişir. Ancak anne babadan gelen sevgi koşulluysa, ebeveynin çocuğu için yarattığı kalıba uymasına bağlıysa çocuğun özsaygısının azalmasıyla sonuçlanır. Çünkü çocuk hiçbir zaman kendini yeterli hissetmez.                                                    



Çocuk, ebeveyninin gerçekten sevdiği şeyin kendisi değil de yaratmak zorunda olduğu bir imaj olduğunu hissedebildiğinden dolayı kendini sürekli tehlikede hisseder.                                      

Bu koşullu sevgi, mükemmelliyeçilikle birleştiğinde çok yıkıcı bir hal alır. Mükemmelliyetçilik, ebeveyni sürekli çocuğunun ne yapmadığına odaklanmaya, onların eksiklerini ve hatalarını parmakla göstermeye götürür.                                                       

Mükemmelliyetçi bir ebeveyn tutumunun olduğu evde büyüyen çocuk fazlasıyla içsel gerilim ve kaygı taşır. Gerilim asla mükemmel olamama korkusundan kaynaklanır, bu yüzden hep sevilmediklerini hissederler.                                                                

Çocukların özgüvenini, sosyal becerilerini ve kendi içinde uyumunu etkileyen özsaygısını sağlıklı bir şekilde desteklemek için onları koşulsuz sevmenin ve olduğu gibi kabul etmenin ne kadar değerli olduğunu unutmayalım..                                           

Etiket
whatsapp